Blog Eco

Variantele procesului de epurare cu namol activ

Procesul de epurare biologică se poate desfăşura în mai multe moduri, după diverse scheme, care diferă prin modul cum vine în contact apa uzată cu nămolul activ, modelul de curgere, cantitatea de nămol care rezultă, încărcarea specifică a nămolului activ, modelul de creştere biologică a microorganismelor etc. De aici rezultă că, teoretic, pot exista o mare varietate de scheme pentru procesul cu nămol activ.

 

1.Schema procedeului de epurare clasică, convenţională, cu alimen-tare continuă, de mică încărcare. În această schemă de epurare (fig.3.8) apa uzată decantată vine în contact direct cu nămolul recirculat chiar din zona de admisie din reactorul biologic. Regimul de curgere din bazinul de aerare este de tip piston, cu amestecare continuă în scopul omogenizării amestecului polifazic şi al menţinerii flocoanelor de nămol activ în suspensie. Încărcarea nămolului activ este redusă, sub 0,5 kgCBO5/kg suspensii şi zi. Necesarul de aer este de 5…15 l aer/l apă. Timpul de retenţie este de 4…8 ore. Procentul de nămol recirculat este de 25%.

 

Nămolul excedentar este de 0,6…1,2 kg/m3 apă uzată. Concentraţia suspensiilor – nămolului activ – în bazinul de aerare este de 2…2,5 kg/m3. Creşterea concentraţiei de bio-masă în bazinul de aerare permite majorarea performanţelor de epurare îndeosebi a eficienţei de îndepărtare a substanţelor orga-nice. O variantă a schemei clasice este cea de mare încărcare în care se obţine o eficienţă de epurare de 60…80%. Ea utilizează timpi scurţi de oxidare (mai puţin de 2 ore) pentru ape cu concentraţii mari de materii în suspensie CBO5 > 5 mg/l, sau reduse CBO5 < 0,6 mg/l.

Fig.3.9. Schema epurării biologice cu distribuţia apei uzate – a încărcării organice în mai multe puncte distrbuite în lungul reactorului biologic.

2. Schema distribuţiei încărcării organice din apă în mai multe puncte amplasate în lungul reactorului biologic. Schema (fig.3.9) se caracterizează prin distribuţia apei uzate, deci a încărcării organice, în mai multe puncte de-a lungul reactorului biologic. Prin aceasta se anulează şocul de la admisia materiei organice realizându-se o alimentare mai uniformă a biomasei; se va uniformiza şi necesarul de oxigen în procesul de degradare. Flocoanele de nămol sunt mai uniform hrănite, scade necesarul de oxigen şi procesul se apropie de condiţiile de echilibru. Pe această cale se realizează o reducere a volumului reactorului biologic cu 25…30%. Încărcarea nămolului se face în trepte, iar deplasarea hidraulică este crescătoare.

Schema distribuţiei în trepte a substratului din apa uzată şi a nămolului recirculat. Schema din figura 3.10 permite o amestecare foarte bună a apei uzate şi a nămolului recirculat pentru însămânţarea instalaţiei.

Fig.3.10. Schema distribuţiei în trepte a materiei organice şi a nămolului recirculat.

Se realizează un contact direct şi o încărcare uniformă a bazinului cu materii organice. Schema realizează o amestecare completă a mediului polifazic şi o încărcare uniformă a nămolului. Se obţine şi o omogeneitate în regimul hidraulic de curgere. Schema introduce egalitatea operaţională în bazinul de aerare prin distribuirea egală a încărcării organice şi a nămolului recirculat. Prin distribuţia apei şi nămolului la suprafaţa apei din bazin se asigură o aerare suplimentară şi o distrugere a spumei. Alimentarea cu hrană – substrat – a biomasei este mai uniformă şi deci se elimină şocul de la intrare care apare la procesul convenţional. Acest şoc creează mari probleme adaptabilităţii nămolului activ.

4. Schema epurării apei uzate în două trepte. Această schemă (fig.3.11) constă din cuplarea în serie a două trepte de epurare biologică convenţională.

 

Fig.3.11. Schema epurării în două trepte.

Aşadar, există două bazine de aerare şi două decantoare secundare. Nămolul decantat poate fi recirculat în cadrul fiecărei trepte sau pe întreaga instalaţie. În acest mod capacitatea nămolului de a degrada substanţa organică este mai bine folosită. Totodată se realizează o calitate mai bună a nămolului activ şi se menţine vigoarea acestuia. Schema oferă posibilitatea de realizare a unei eficienţe mai mari de epurare. Schema este recomandată pentru ape uzate cu încărcări mari în materie organică sau atunci când instalaţia trebuie să funcţioneze cu încărcări specifice ale nămolului reduse. Cercetările efectuate de Lindner au demonstrat că într-un sistem de epurare cu nămol activ în mai multe trepte se pot obţine performanţe superioare de purificare în raport cu o treptă unică.

Tipărire Email

Despre noi

 

ECOTRUST este o firma fondata in perioada premergatoare aderarii Romaniei la Uniunea Europeana cu intentia declarata de a se implica activ in efortul societatii romanesti si al mediului de afaceri de a se integra in sistemul continental de norme si valori.

 

Citeste mai mult

Galerie foto

 

Pentru a va crea o imagine despre companie, modul de lucru si echipa noastra, va invitam sa vizualizati galeria foto.

 

Galerie Foto

S.C. ECOTRUST S.R.L

NRC: J/12/1645/2005
CUI: RO 17539809

Adresa: Str. Maramuresului Nr. 153 , 400258 Cluj-Napoca, Romania
Email: office (at) ecotrust.ro
Tel./Fax: +40 264 596721 / +40 364 103056 /+40 372 703578.

CONTACT

Download Free FREE High-quality Joomla! Designs • Premium Joomla 3 Templates BIGtheme.net