Blog Eco

Namolul activ

Nămolul activ constituie unitatea structurală de bază a procesului de epurare. El conţine toate speciile care, în activitatea lor comună, pot metaboliza substanţa organică până la dioxid de carbon şi apă.

 

 

Privit la microscop un flocon prezintă o structură complicată caracterizată printr-o masă gelatinoasă secretată de microorganisme în care sunt cuprinse numeroase bacterii şi substanţe inerte; printre flocoane trăiesc protozoare şi unele metazoare. Compoziţia populaţiei de microorganisme variază cu natura substanţei organice, concentraţia substratului, pH-ul sistemului apos, temperatură, prezenţa substanţelor toxice, intensitatea mişcărilor hidrodinamice etc.

Mediul de cultură al biomasei este reprezentat prin soluţia apoasă (partea lichidă), celulele şi compuşii insolubili în mediu (partea solidă), precum şi gaze ce în totalitatea lor creează un amestec polifazic în care se dezvoltă nămolul activ. Rolul principal al mediului de cultură este cel nutritiv. Ansamblul biomasă + mediu de cultură + instalaţie de proces poartă numele de biosistem.

Nămolul activ poate fi definit prin flocoanele produse în apa uzată datorate creşterii microorganismelor, în prezenţa oxigenului dizolvat şi acumulate în concentraţie suficientă pentru substratul existent prin recircularea flocoanelor formate anterior.

Floconul de nămol activ.

În componenţa floconului de nămol activ intră şi coloizi din apă, produşi metabolici, enzime, fragmente celulare de la bacteriile moarte. Apare un fenomen de floculare biologică, ce aglomerează celulele şi care poate duce la creşterea masei floconului, ce este datorat în special polimerilor extracelulari lansaţi de celula vie.
Microorganismele din interiorul floconului activ efectuează toate reacţiile biochimice numai dacă oxigenul şi substratul pot pătrunde până în centrul floconului unde concentraţia de oxigen nu trebuie să scadă sub o valoare critică.

Floconul de nămol activ are o mărime medie de 60…70 microni şi maximă de 140…290 microni şi o viteză de sedimentare de 0,30…0,36 mm/s (1,1…1,3 m/oră). Mărimea hidraulică variază în funcţie de valoarea indicelui de nămol. Astfel, pentru IVN = 200…250 se va dimensiona decantorul secundar la o viteză de sedimentare de w = 0,5…1,0 m/h, iar în cazul în care IVN = 100 mărimea hidraulică este w = 2,0…2,5 m/h.

Bioflocularea nămolului activ, fenomen care influenţează direct caracteristicile de sedimentare, depinde de mai mulţi parametri fizici şi biochimici: 1. gradul de dezvoltare al turbulenţei generate şi induse; 2. compoziţia mediului de cultură; 3. vârsta nămolului; 4. sarcina organică specifică.

Compoziţia mediului de cultură. Prezenţa substanţelor tensioactive modifică structura floconului şi mărimea lui hidraulică prin reducerea elasticităţii acestuia. Efectul acestor substanţe tensioactive, dintre care unele provin din însăşi procesul biochimic, este sesizat la suprafaţa apei din bazinul de aerare şi decantor unde se poate forma spumă.

Variţia indicelui Mohlman în funcţie de încărcarea organică specifică (după W.W.Eckenfelder).

Vârsta nămolului – starea lui psihologică. Vîrsta nămolului Pin se apreciază prin raportul masei de microorganisme în aerare şi debitul masic de microorganisme libere. Inversul 1/Pin reprezintă rata de creştere globală a biomasei din bazinul de reacţie. O valoare scăzută a lui Pin corespunde unei viteze mari de creştere, deci un indice de stare psihologică pentru faza exponenţială, iar pentru un n mare este o viteză scăzută de creştere – faza de declin. Se consideră că un nămol activ cu vârsta de Pin = 4…9 [zile] are o bună decantabilitate cu indicele IVN favorabil procesului; după acest interval apare o defloculare care conduce la reducerea mărimii floconului.
Sarcina organică specifică In [kgCBO5/kgssu zi] este un indice de încărcare masică exprimată prin cantitatea de substrat existentă la dispoziţia microorganismelor în unitatea de timp care influenţează structura şi sedimentabilitatea flocoanelor. Se constată un minimum pentru indicele IVN la încărcări organice specifice In = 0,22…0,33.

Tipărire Email

Despre noi

 

ECOTRUST este o firma fondata in perioada premergatoare aderarii Romaniei la Uniunea Europeana cu intentia declarata de a se implica activ in efortul societatii romanesti si al mediului de afaceri de a se integra in sistemul continental de norme si valori.

 

Citeste mai mult

Galerie foto

 

Pentru a va crea o imagine despre companie, modul de lucru si echipa noastra, va invitam sa vizualizati galeria foto.

 

Galerie Foto

S.C. ECOTRUST S.R.L

NRC: J/12/1645/2005
CUI: RO 17539809

Adresa: Str. Maramuresului Nr. 153 , 400258 Cluj-Napoca, Romania
Email: office (at) ecotrust.ro
Tel./Fax: +40 264 596721 / +40 364 103056 /+40 372 703578.

CONTACT

Download Free FREE High-quality Joomla! Designs • Premium Joomla 3 Templates BIGtheme.net