• Acasa
  • Blog Eco
  • Epurarea apelor uzate prin intermediul spatiului radicular

Blog Eco

Epurarea apelor uzate prin intermediul spatiului radicular

Mijloacele financiare reduse impun identificarea unor soluţii tehnologice care să permită epurarea corespunzătoare a apelor uzate cu costuri minime de exploatare. Metoda constă din trecerea apelor uzate prin bazine care folosesc mase de sol fizic, chimic şi biologic active, figura de mai jos.

 

Se utilizează o treaptă hidrobotanică, biotop de mlaştină, care constituie veriga de limpezire în tehnologia de epurare. În bazinul central cu vegetaţie se folosesc mai multe sortimente de plante amplasate în şiruri succesive care formează o unitate sau o baterie de epurare. Plantele verzi absorb din apa uzată substanţele organice pe care le folosesc în metabolism în prezenţa oxigenului.

 

Efectul de fitil al porţiunii supraterane cu macropori apare atât la plantele vii cât şi la tulpinile moarte conducând oxigenul din aerul atmosferic, cu o viteză de 0,5 m/min, spre rădăcini şi în zona solului din preajma acestora. In acest mod apare o structură de mozaic cu zone aerobe şi anaerobe care contribuie la degradarea compuşilor pe bază de carbon şi la nitrificare/denitrificare. Apa epurată iese cu un exces de oxigen de 5…6 mg/l.

Apa uzată intră pe canalul 1 în camera de liniştire 2 prevăzută cu echipamente pentru curăţire mecanică sau manuală a nămolului depus. Din canalul de distribuţie uniformă 3, prin revărsare, apa pătrunde în bazinul 5 cu biotop activ de baltă. La intrare şi ieşire se formează zonele de umplutură 4, respectiv 5 cu pietriş nesortat. Apa din zona distribuitorului cu scurgere reglabilă 7 trece în camera 8 şi de aici pe canalul 9 ajunge în emisar.


Avantajele procedeului sunt: a) încărcare hidraulică ridicată la care metodele tradiţionale nu prezintă siguranţă şi nu au eficienţă; b) costuri reduse de exploatare şi întreţinere; c) se poate utiliza la epurarea apelor rezultate de la surse izolate – hoteluri mici de munte, restaurante izolate, societăţi comerciale care prelucrează hârtie, textile etc. Apele uzate pot avea încărcări mari până la 20000 mgCBO5/l, 4000 mgN/l şi debite între 1 m3/zi şi mai multe zeci de mii de m3/zi. Pentru epurarea apelor uzate menajere se recomandă un volum specific de 2 m3/locuitor cu un spor de 20% pentru perioadele calde când creşte încărcarea.

Tipărire Email

Despre noi

 

ECOTRUST este o firma fondata in perioada premergatoare aderarii Romaniei la Uniunea Europeana cu intentia declarata de a se implica activ in efortul societatii romanesti si al mediului de afaceri de a se integra in sistemul continental de norme si valori.

 

Citeste mai mult

Galerie foto

 

Pentru a va crea o imagine despre companie, modul de lucru si echipa noastra, va invitam sa vizualizati galeria foto.

 

Galerie Foto

S.C. ECOTRUST S.R.L

NRC: J/12/1645/2005
CUI: RO 17539809

Adresa: Str. Maramuresului Nr. 153 , 400258 Cluj-Napoca, Romania
Email: office (at) ecotrust.ro
Tel./Fax: +40 264 596721 / +40 364 103056 /+40 372 703578.

CONTACT

Download Free FREE High-quality Joomla! Designs • Premium Joomla 3 Templates BIGtheme.net