Blog Eco

Filtre de nisip

Filtrele de nisip sunt destinate numai epurării apelor uzate. Apele uzate se scurg prin solul nisipos cu intemitenţă lăsând posibilitatea aerisirii acestuia. Aplicarea acestei tehnologii impune existenţa unui sol nisipos.

Conductele de apă uzată se amplasează pe digurile care înconjoară parcelele de nisip. Fiecare parcelă se umple cu apă uzată timp de 5…15 minute, până la o înălţime de 50…100 mm, ceea ce corespunde cu 500…1000 m3/ha, de mai multe ori pe zi. Se realizează, astfel, o încărcare superficială de 0,8…2,1 m3/m2oră pentru o granulaţie a nisipului de 0,2 mm, sau 8,4…12,5 m3/ m2oră în cazul nisipului de 0,5 mm. Dacă în 4 ore nu s-a infiltrat apa în nisip se scoate parcela din funcţiune, se aşteaptă uscarea şi se îndepărtează nămolul format. După un timp de exploatare de 10…15 ani stratul de nisip este complet colmatat şi se înlocuieşte nisipul sau se abandonează filtrul. La o adâncime de circa 1 metru se amplasează conducte de drenaj pentru evacuarea apei purificate. Iarna se introduce apă sub stratul de gheaţă, iar pentru asigurarea aerisirii se impune perforarea acestuia în mai multe locuri.

În mod normal se utilizează două tipuri de filtre de nisip: a) cu alimentare intermitentă şi b) cu recirculare. Ele diferă prin modul cum se realizează alimentarea cu apă uzată. Filtrul cu alimentare intermitentă are pe podea un sistem de drenaj care permite îndepărtarea totală a apei înainte de aplicarea unei alte doze. Filtrul cu recirculare este dotat cu o pompă care recirculă efluentul filtrat într-un procent de 3…5 părţi la o parte de apă brută la alimentare. Ambele filtre folosesc un strat de nisip cu grosimea de 0,6…1,0 m şi sistem de drenaj. Ele folosesc şi activitatea biologică a florei asociate nisipului şi particulelor din strat. Apar şi procese fizice de filtrare a suspensiilor şi chimice de adsorbţie pe suprafaţă.

O variantă a acestei metode este purificarea directă a apelor uzate, figura 1, care se realizează la trecerea acestora printr-o instalaţie alcătuită din reţeaua de conducte de aducţiune a apei 1, galeria pentru conductele de aer 2, canalele de rectificare 3, zona de deversare 4 prevăzută cu conducte de dispersia aerului, pereţii de rectificare 5 care delimitează zona de filtrare 6 umplută cu pietriş. In această zonă se face injecţie de aer prin dispozitivele de dispersie amplasate pe fundul bazinului 9.

Procedeul foloseşte metoda filmului biologic care se formează pe materialul dur din zona de filtrare. Din zona de deversare 7 apa iese prin conducta 8 în albia minoră a râului. Instalaţia combină procedeul cu peliculă biolo-gică cu cel cu nămol activ şi cu filtrare prin pământ. Staţia reduce încărcarea organică şi cantitatea de suspensii din apele uzate. În majoritatea cazurilor întreţinerea se limitează la îndepărtarea nămolului şi a gunoiului din zona de admisie. Instalaţia este simplă, uşor de construit şi exploatat şi se poate realiza pentru orice debit de apă uzată.

Tipărire Email

Despre noi

 

ECOTRUST este o firma fondata in perioada premergatoare aderarii Romaniei la Uniunea Europeana cu intentia declarata de a se implica activ in efortul societatii romanesti si al mediului de afaceri de a se integra in sistemul continental de norme si valori.

 

Citeste mai mult

Galerie foto

 

Pentru a va crea o imagine despre companie, modul de lucru si echipa noastra, va invitam sa vizualizati galeria foto.

 

Galerie Foto

S.C. ECOTRUST S.R.L

NRC: J/12/1645/2005
CUI: RO 17539809

Adresa: Str. Maramuresului Nr. 153 , 400258 Cluj-Napoca, Romania
Email: office (at) ecotrust.ro
Tel./Fax: +40 264 596721 / +40 364 103056 /+40 372 703578.

CONTACT

Download Free FREE High-quality Joomla! Designs • Premium Joomla 3 Templates BIGtheme.net