FLEXIDIBLOK
Informatii generale:
FLEXIDIBLOCK este un tip de statie de epurare a apelor reziduale, compusa din doua tancuri de activare paralele asa numitele Reactoare cu Dozare Secventiala, RDS -, dispozitiv de pre-tratare grosiera si unitati de stocare a namolului. Operarea statiei FLEXIDIBLOCK e controlata de un calculator programabil, care optimizeaza functionarea in raport de debitul apei reziduale si de caracteristicile acesteia.
Statia de epurare FLEXIDIBLOCK poate fi instalată pentru tratarea apelor reziduale provenite de la comunitati umane in combinatie cu o retea de canalizare combinata sau separata. De asemenea este posibila utilizarea ei pentru tratarea apelor industriale, sau a apelor reziduale cu caracteristici similare, care se pot trata biologic.
Acest tip de de statie de epurare este uzual proiectata pentru capacităţi mai mari de 500 persoane echivalente. Sistemul FLEXIDIBLOCK asigura o calitate inalta a apei tratate (valoarea CBO5 e de regula sub 10 mg/l), precum si nitrificare, denitrificare si eliminarea partiala a fosforului. Dotarea cu calculator permite controlul de la distanta, dintr-un dispecerat central, al intregii operari a statiei. Componenta standard a unei statii complete FLEXIDIBLOCK include unitatea de pre-tratare grosiera, doua reactoare RDS, doua tancuri aerate de namol si o unitate de compactare a namolului. Toate tancurile au uzual forma rectangulara si sunt construite ca o structura unitara care poate fi complet acoperita. E de asemenea posibila construirea tancurilor in versiune exterioara, caz in care costurile construcţiei sunt reduse. Statia de epurare in varianta acoperita uzual echipata cu unitate de deshidratare a namolului, astfel ca suprafata construita se reduce esential. Sistemul FLEXIDIBLOCK e de asemenea adecvat pentru imbunatatirea si reconstructia statiilor de epurare mai vechi existente, deoarece echipamentul tehnologic poate fi instalat in tancuri gata construite, de forme diferite, daca volumele acestora sunt suficiente.
Sistemele FLEXIDIBLOCK sunt protejate prin patent international nr. 282 852.
Descriere functionala:
Apa reziduala intra intr-o unitate de pre-tratare grosiera, in care are loc separarea nisipului. Dupa aceea impuritatile solide se retin cu ajutorul unei site mecanice fine. Apoi, apa pre-tratata intra in tancul de distributie, echipat cu dispozitive separate de umplere pentru fiecare din cele două reactoare RDS, demarand un ciclu de tratare.
După umplerea unui reactor, in el se derulează procesele de tratare: procesul de eliminare biologica a azotului, procesul de eliminare a factorilor de poluare biologici, procesul de eliminare biologica partiala a fosforului. Odata cu finalizarea acestor procese, operarea reactorului e oprita si se intra in faza de sedimentare a namolului activ pe fundul bazinului, iar la sfarsitul acestei faze are loc evacuarea apei tratate. Ciclul de tratare se incheie cu pomparea namolului in exces in tancul de namol. Dupa finalizarea unui ciclu, reactorul este pregatit pentru o nouă fază de umplere.
Cele doua reactoare operează alternativ. In functie de cantitatea de apa reziduala, calculatorul optimizeaza automat operarea statiei de epurare intr-o plaja de la 10% la 200% din capacitatea nominala. In cazul unui debit scazut la intrare, in sistem se retine cantitatea de apa tratata necesara asigurarii conditiilor optime pentru procesele biologice. In acelasi timp, consumul de energie electrica e scazut, proportional cu debitul. Daca debitul de intrare creste, durata fazelor de tratare e scazuta gradual, astfel incat inainte de umplerea completă a unui reactor, celalalt să fie golit pentru a putea prelua surplusul de apă reziduala. Astfel, operarea statiei de epurare este ajustata automat, in functie de incarcarea hidraulică curenta, intr-o plaja larga de parametri, definita de valorile minime si maxime pre-setate ale acestora.
Avantajele statiei de epurare FLEXIDIBLOCK:
- Calitate inalta a apei tratate. Daca reactoarele au suficient volum, atunci valoarea CBO5 e de aproximativ 5mg/l si se asigura nitrificarea, denitrificarea si eliminarea partiala a fosforului.
- Adaptabilitate maxima a sistemului la conditiile locale atat din punctul de vedere al solutiei constructive, cat si al neregularitatii afluxului de apa reziduala.
- Operare complet automatizata si controlabila de la distanta. Acest fapt permite operarea unui numar oarecare de statii de epurare dintr-un centru unic de dispecerat, cu costuri minime de intretinere. Totodata, adoptarea acestei solutii tehnologice poate reduce costurile de constructie a unei retele de canalizare, prin comparatie cu o statie de epurare centralizata, mare, cuplata la o retea lunga de canalizare cu multe echipamente de pompare. Reducerea costurilor nu impieteaza insa in nici un fel asupra sigurantei in operare si inaltei eficiente de tratare, care sunt comparabile cu cele din statiile municipale mari.
- Protectie maxima pentru sistemul receptor (curgator sau static). In cazul defectarii unui reactor, cel de-al doilea asigura procesul de tratare, pana la repararea defectului. Acesta este avantajul a doua linii tehnologice independente.
Datorită gradului mare de adaptabilitate a sistemului, statia de epurare poate fi pusa in functiune si inaintea retelei de canalizare, in acest caz efectuandu-se tratarea apelor reziduale transportate cu vidanja.
Aceste produse beneficiaza de Agrement Tehnic 020-05 / 303-2004 si de Aviz Tehnic favorabil, emise de Consiliul Tehnic Permanent pentru Constructii.