MONOBLOK
Informatii generale:
MONOBLOK -T este o statie biologica de tratare (statie de epurare) a apelor reziduale cu reactor RDS (Reactor cu Dozare Secventiala) cu operare intermitenta. Intreaga operare a statiei este controlata de un calculator programabil. Modul de tratare se poate adapta la specificul si cantitatea de apa reziduala. MONOBLOK-T poate fi echipata cu o unitate de control la distanta a tuturor proceselor de tratare, cuplata printr-o linie telefonica fixa sau mobila (GSM). Operarea statiei de tratare este complet automatizata si poate fi controlata dintr-un dispecerat central. MONOBLOK-T poate fi folosita la epurarea apelor reziduale menajere provenite din reţele de canalizare unitare sau separate, sau a apelor reziduale industriale, tratabile biologic.
Acest tip de statii de tratare se instaleaza uzual pentru capacitati de 100 - 500 persoane echivalente (PE). Statiile MONOBLOK-T asigura calitatea inalta a apei tratate (CBO5 situat uzual sub 10 mg/l), nitrificare, denitrificare şi eliminarea partiala a fosforului. O statie de epurare MONOBLOK-T completa consta din bazin de egalizare, reactor RDS si tanc aerat de namol. In cazul solutiilor constructive monolit, bazinele sunt de regulă de forma rectangulara si compun o structura unitara care poate fi acoperita partial sau total. Ele mai necesita o mica constructie supraterana, din lemn sau caramida, ca spatiu de serviciu. MONOBLOK-T e deasemenea un sistem foarte potrivit pentru retehnologizarea si renovarea statiilor de epurare vechi, deoarece partea tehnologica poate fi instalata in bazine de orice forma, cu conditia ca acestea să aiba volum suficient.
Sistemele MONOBLOK-T sunt protejate prin patentul international nr. 283 156.
Descriere functionala:
Apa reziduala intra in bazinul de egalizare, care in acelasi timp actioneaza ca prim etaj de activare. In acest caz pre-tratarea grosiera nu este necesara. Pentru statiile mici, de pană la 300 PE bazinul de egalizare functioneaza si ca tanc de depozitare a sedimentelor in exces de la activare. La statii mai mari, in mod uzual se prevede un separator individual de sedimente, cu ventilare.
Din bazinul de egalizare, apa pre-tratata e pompata în reactorul RDS (Reactor cu Dozare Secventiala). Cand reactorul se umple pana la nivelul maxim, calculatorul decupleaza pompa de admisie si declanseaza faza de aerare. In faza de aerare, se aereaza si bazinul de egalizare. Dupa finalizarea aerarii sistemul intră an pauza si namolul se sedimenteaza. Apoi pompa de evacuare extrage apa tratata, pana la atingerea nivelului minim pre-setat. Acest moment constituie impulsul de start pentru o nouă fază de umplere a reactorului, si ciclul se repeta.
Sistemul determina timpul scurs de la precedenta faza de aerare, si daca acesta depaseste perioada pre-setata, se executa aerare suplimentara, de scurtă durata, pentru a mentine proprietatile active ale namolului. Acest proces e esential in perioadele cu debit redus de apa reziduala.
Daca debitul de apa reziduala creste, astfel incat in bazinul de egalizare se depaseste un nivel critic, sistemul reactioneaza evacuand din reactor o cantitate de apa tratata mai mare decat cea uzuala pe un ciclu. In consecinta reactorul va putea prelua apa pre-tratata pana la 70% din volumul sau. Aceasta va creste semnificativ capacitatea hidraulica a sistemului. Daca statia e prevazuta cu monitorizare continua a nivelului din bazinul de egalizare (cu traductor de presiune), e posibil ca si debitul de evacuare a apei tratate sa fie reglat în mod continuu. Acest mod de functionare e de regula implementat la sistemele peste 300 PE.
Nivelul optim de sediment activ in reactor e mentinut în mod automat, cu ajutorul unei pompe de namol. Dupa fiecare ciclu, un strat de grosime determinata de apa tratata cu sedimente e pompata fie în bazinul de egalizare, fie în separatorul individual de sedimente. Intr-un sistem cu separator individual de sedimente, nivelul optim de namol din bazinul de activare e reglat intr-un mod similar, prin intermediul reactorului RDS.
Denitrificarea se poate efectua prin trei metode, sau o combinaţie a acestora. După completarea fazei de activare e posibilă setarea fazei de post denitrificare cu agitare sau cu adaugarea de substrat din bazinul de egalizare. A doua metoda lasa o cantitate substantiala de apa in reactor - neevacuata - care e nenitrificata in faza de umplere tot prin agitare. In cea de-a treia metoda, o parte din apa tratata e pompata impreuna cu sedimente in surplus in bazinul de egalizare, si apoi in timpul fazei de umplere este repompata in reactor. Combinatia celor trei metode este cea mai eficienta.
Avantajele statiei MONOBLOK:
- Calitate inalta a apei tratate. Dacă reactoarele au suficient volum, atunci valoarea CBO5 e de aproximativ 5mg/l si se asigura nitrificarea, denitrificarea şi eliminarea partiala a fosforului.
- Operare complet automatizata si controlabila de la distanta. Acest fapt permite operarea unui numar oarecare de statii de epurare dintr-un centru unic de dispecerat, cu costuri minime de intretinere. Totodata adoptarea acestei solutii tehnologice poate reduce costurile de constructie a unei retele de canalizare, prin comparatie cu o o statie de epurare centralizată, mare, cuplata la o retea lunga de canalizare cu multe echipamente de pompare. Reducerea costurilor nu impieteaza insa in nici un fel asupra sigurantei in operare si inaltei eficiente de tratare, care sunt comparabile cu cele din statiile mari.
- Datorita gradului mare de adaptabilitate a sistemului, statia de epurare poate fi pusă in functiune si inaintea retelei de canalizare, in acest caz efectuandu-se tratarea apelor reziduale transportate cu vidanja.
- Posibilitatea de utilizare la epurarea apelor reziduale industriale tratabile biologic.
- Costuri de investitie reduse
- Costuri de intretinere si operare reduse. Intreaga operare este complet automatizata si nu necesita personal cu pregatire deosebita. In cazul operarii de la distanta, nu este necesar nici macar controlul zilnic la amplasament.
Aceste produse beneficiaza de Agrement Tehnic 020-05 / 303 - 2004 si de Aviz Tehnic favorabil, emise de Consiliul Tehnic Permanent pentru Constructii.