Separatoare de hidrocarburi
Separatoarele de hidrocarburi retin hidrocarburile si sedimenteaza particulele solide din apa tratata. Este foarte important sa alegem corect tipul de separator pentru fiecare tip de obiectiv. Un separator nu trebuie sa fie nici prea mic pentru ca atunci nu mai poate prelua in totalitate debitul sau/si nu va putea aduce apa in parametrii ceruti dar nici prea mare din considerente de ordin economic.
Atat apa pluviala si apa industrila care contine hidrocarburi si alte substante (praf, nisip sau alte substante solide) ajung in prima faza ajung in decantor.
Un deflector incorporat asigura reducerea vitezei apei la intrarea in separator ajutand procesul de sedimentare a substantelor solide continute de apa tratata. In urmatoarea faza apa contaminata cu hidrocarburi intra in camera de separare unde hidrocarburile se ridica la suprafata fiind mai usoare decat apa. Apa rezultata din separator in acest mod are suspensii solide sub 50 mg/l si hidrocarburi sub 100 mg/l fiind permisa evacuarea acestor ape in reteaua de canalizare a localitatii.
In cazul in care apa este deversata intr-un mediu natural, concentratia de hidrocarburi nu trebuie sa depaseasca 5 mg/l iar pentru a obtine acesti parametri trebuie ca separatorul de hidrocarburi sa fie dotat cu filtru coalescent. Daca se mai adauga un al doilea filtru coalescent se obtin valori sub 2 mg/l. Iesirea apelor din separator se face printr-o trapa dotata cu obturator automat ce face imposibila eliminarea hidrocarburilor in canalizare sau mediu natural.