Blog Eco

Procedeul de epurare biologică cu biofiltru sau aerofiltru

Biofiltrul sau filtrul bacterian este un sistem utilizat curent în tehnica epurării biologice aerobe. Biofiltrul se amplasează în schema de epurare după decantorul primar.

El se poate introduce în schemă şi după instalaţia de epurare cu nămol activ de mare încărcare în scopul de a finisa procesul de degradare al materiei organice. Există şi scheme de epurare completă a apelor uzate care conţin trei trepte echipate cu filtre biologice primul destinat eliminării produşilor de carbon, iar următoarele pentru procese de nitrificare şi denitrificare.

Biofiltrul, (fig.), este alcătuit dintr-o construcţie din beton, cu înălţimea cuprinsă între 1…4 m, în care se introduce un material brut, dur, rugos, impermeabil. Materialul, cu dimensiunea optimă între 40…80 mm (3), umple spaţiul construcţiei din beton armat (1).

Schema unui filtru biologic
1 – construcţie din beton; 2 – distribuitor rotativ; 3 – material de umplutură; 4 – material de rezistenţă; 5 – tuburi drenaj; 6 – canal de evacuare; 7 – conductă admisie apă brută

În zona de suprafaţă se pot pune particule mai mici 30…50 mm, iar la fund mai mari de 60…100 mm, depuse pe un planşeu drenant, realizat din prefabricate, care susţine materialul granular. Apa uzată, decantată în prealabil, intră pe conducta (7) şi este repartizată uniform pe suprafaţa biofiltrului datorită distribuitorului (2). Repartiţia apei se face intermitent astfel încât, între udări, să se permită circulaţia aerului atmosferic în scopul oxigenării. Construcţia poate să fie de tip cilindric, caz în care distribuitorul este rotitor, sau de forma unui paralelipiped cu distribuitor ce încalecă bazinul şi are o mişcare dute-vino.

Apa purificată este colectată prin intermediul conductelor de drenaj (5) şi evacuată pe canalul (6).
Randamentul de epurare, gradul de îndepărtare al substanţelor organice, este de circa 80%; aşadar, sunt permise încărcări organice de ordinul 30...100 mgCBO5/l. În cazul corpurilor de umplutură clasice – cocs metalurgic, piatră silicioasă cu granulaţia de 40…80 mm – la biofiltre de mică încărcare se asigură o sarcină specifică hidraulică de 0,4 m3/m2h şi organică specifică de volum de 0,08…0,15 kgCBO5/m3zi. Biofiltrele de mare încărcare, cu umplutură clasică sau din masă plastică neordonată, au o încărcare hidraulică de 0,7 m3/m2h şi organică de 0,7…0,8 kgCBO5/m3zi. În cazul corpurilor de umplutură din materiale plastice ordonate se poate ajunge la încărcări hidraulice de 1,5...3,0 m3/m2h şi organice de 1...5 kgCBO5/m3zi; în acest ultim caz suprafaţa specifică de contact poate ajunge până la 300 m2/m3 şi o fracţie de goluri de 95% ceea ce explică valorile ridicate ale parametrilor de eficienţă.

În general, ventilaţia – aerisirea se asigură în mod natural ca urmare a diferenţei de temperatură dintre interiorul şi exteriorul biofiltrului. Temperatura din interior este aproximativ egală cu cea a apelor uzate. Aşadar, iarna interiorul are o temperatură mai ridicată dacât exteriorul ceea ce conduce la apariţia unui efect de tiraj – apare un curent ascendent. Vara aerul este mai cald în exterior ceea ce face să apară un curent descendent, în echicurent cu apa uzată care se scurge din distribuitor. Cercetările efectuate de Halverston au arătat că la o diferenţă de temperatură de 60C, între interiorul şi exteriorul biofiltrului, apare un curent natural cu debitul specific de 0,3 m3aer/m2 de suprafaţă şi minut, deci o viteză de circulaţie a aerului atmosferic de 18 m/h.

Această valoare este suficientă pentru asigurarea necesarului de oxigen în procesul aerob al peliculei; oxigenul transferat din aerul atmosferic reprezintă circa 3…5%. La o diferenţă de temperatură de 20C curgerea aerului prin mediul granular încetează. Factorii de mediu, de exemplu vântul, influenţează ventilaţia naturală însă caracterul lor aleatoriu nu permite o abordare teoretică. Iarna, în exploatare, biofiltrul se comportă ca un turn de răcire datorită tirajului natural. Vara biofiltrul degajă în mediul înconjurător mirosuri neplăcute şi favorizează dezvoltarea muştelor.

Tipărire