Blog Eco

Apa si omul

 

 

 

 

 

 

Apa este cel mai important aliment. Nu poate fi inlocuit. Aceste afirmatii nu sunt figuri de stil, ci citate din standardele de apa din tari dezvoltate.
Omul se poate lipsi in extremis de apa pentru alte folosinte, dar nu si de apa de baut. Rezista timp destul de indelungat fara mancare, dar foarte putin fara apa. Si gaseste apa in diverse alimente, dar nu se poate lipsi de apa lichida. De aceea pentru om cea mai importanta apa a fost, este si va fi apa potabila.


Apa este un constituent fundamental si indispensabil al organismului uman. Modificari mici produc tulburari grave iar insuficienta aportului de apa este mult mai putin tolerata decat carenta in alte elemente.

Proportia de apa din organism variaza dupa varsta: de la peste 97 % la embrionul de 7 zile, scazand treptat la 80 % la nou-nascut, 60-65 % la adult si 50-55 % la varstnic. Procentul de apa variaza dupa intensitatea proceselor metabolice. Acest fapt se reflecta si in proportia diferita a apei in tesuturi: smalt dentar 0,2 %, dentina 10 %, tesut osos 22 %, tesut adipos 20 %, tesut cartilaginos 55 %, muschi striat 75 %, ficat 75 %, rinichi 80 %, creier (substanta cenusie) 85 %, plasma sangvina 90%. Procentul de apa din organism depinde de sex: in medie 52 % la femei si 63 % la barbati.


In organismul uman, apa totala (60% din greutatea corporala) se repartizeaza in mai multe compartimente: Apa intracelulara (40 %) si apa extracelulara (20 %), aceasta la randul ei reprezentata de apa circulanta = intravasculara (4- 4,5 %), apa interstitiala (15 % - majoritatea legata in geluri) si apa transcelulara 1%).

Rolurile apei in organism sunt multiple, cele mai importante fiind:
- rolul structural, ca si principal component al organismului;
- rolul de mediu de reactie pentru si interventia in toate procesele metabolice;
- contributia la mentinerea homeostaziei (fiind esentiala pentru variate procese, ca absorbtia, transportul, difuzia, osmoza, excretia...);
- rol in metabolismul macronutrientilor (din a caror degradare rezulta apa);
- sursa de Ca, Mg, Na, K si alte substante utile pentru organism, dar uneori si de elemente nedorite (toxice, agenti patogeni...).

Un om are nevoie in medie de circa 100 de litri de apa pe zi: 4 litri pentru nevoia fundamentala, alimentara (2,5 litri pentru baut si 1,5 litri prepararea hranei), 13 litri pentru spalat vesela, 13 litri pentru spalat rufe, 70 de litri pentru nevoi sanitare (spalat pe maini si fata, dus, apa pentru clatirea toaletei etc.).


Variabilitatea este desigur foarte mare, in functie de disponibilitatea si pretul apei, de obiceiuri etc. Unde nu exista apa curenta si consumul casnic e mai mic, iar unde trebuie carata de la mari distante sau e foarte scumpa se face economie. Sunt si situatii, chiar tari intregi, unde consumul este sub minimul acceptabil si duce la consecinte negative asupra igienei si sanatatii publice. A face baie in vana in loc de dus duce automat la un consum mult mai mare de apa, la fel si utilizarea frecventa de masini se spalat haine, vesela etc. sau daca aceste au eficienta redusa din punct de vedere al consumului de apa.


Pe plan mondial, in 1980, problema asigurarii necesarului de apa pentru populatie era oficial rezolvata in procent extrem de diferit: Belgia 95%, Finlanda 79%, Sudan si Bangaldesh 40%, Sri Lanka 37%, Angola 28%, Paraguay 25%, Uganda 16%, Mozambic 9%, Mali 6%.... Tarile socialiste pretindeau ca situatia lor e cea mai favorabila - Ungaria 84%, Albania 92% si URSS chiar 100%, exagerare evidenta...
Un om poate rezista in medie 30 de zile fara hrana, dar numai 4-5 zile fara apa. De fapt intervalul difera foarte mult in functie de starea de sanatate, varsta, efort fizic etc. dar in primul rand de temperatura mediului ambiant. La climat racoros se poate rezista peste o saptamana si chiar doua, in schimb la climat uscat si cald abia 2-3 zile. Deshidratarea organismului determina un sindrom complex, ce afecteaza toate organele si sistemele si in final produce moartea prin diverse mecanisme.

Apa poate fi ingerata de om ca atare, in forma de diverse bauturi sau prin intermediul alimentelor. In acestea, procentul de apa variaza foarte mult. Astfel avem procente de 2% in untul de arahide, 4% in floricele, 14%in margarina, 29% in gem, 38% in cascaval, 38% in painea integrala, 60 % in puiul fript, 74 % in banane, 75% intr-un ou fiert, 88% in lapte, 90% in ciuperci, 94% in rosii.....
In situatii extreme, omul poate de supravietui si cu apa procurata din plante, din condens, cu lichid din diverse animale etc. dar in mod normal indiferent de aportul de apa prin alimente are nevoie si de apa in forma lichida libera, in cantitate si calitate corespunzatoare, pe care o numim apa potabila.

Tipărire